No pots agafar un brie i treure-li la crosta perquè això només ho pot fer un desgraciat! M. Martinez · Dibuix: Toni Llobet

dimecres, 30 de novembre del 2011

Promoció dels formatges de pastor

Gràcies al Bloc de formatges m'assabento de l'aparició dels formatges de pastor a la tele, que lliga en certa mesura amb l'anterior post.

A part de, claroestá, recolzar la seva promoció i difusió, em quedo amb el cop sec del formatge de Meranges sobre la taula i com aquest és l'únic que sap reconèixer la presentadora, que els menja tots els caps de setmana.

M'ha quedat una pregunta, quin grau de pastura hauria de disfrutar el bestiar per entrar en aquesta categoria?





dilluns, 7 de novembre del 2011

El 'fenómenu' Montbrú

A Girona s'han celebrat festes patronals i el primer cap de setmana, com tots els anys, el centre s'omple de fires i firetes, Fira d'Artesania, Fira del Llibre Vell i Nou, Fira del Mineral i l'Artesania, Fira d'Alimentació Artesana. Artesà, Artesà, Artesà.

Un amic, que sap de les meves aficions, em comenta que està ple de parades de formatges i em demana si Montbrú és una agrupació de productors artesans ja que li va sorprendre el gran nombre de parades sota aquest nom...


Aprofito una estona i me'n hi vaig a passejar. Montbrú batia tots els rècords, vaig comptar no menys de 5 parades sota la marca de la casa o inclús altres 'franquicies'. I ben 'especialitzats', venia formatges de búfala de l'Empordà, gruyere, stilton... 


També hi havia altres parades, de revenda de formatges, una especialitzada en formatges francesos... I entre tot aquest 'batiburrillo' làctic, amb una estètica més de mercat setmanal que de fira medieval, Molí de la Llavina, Mas Llandrich...


Tot plegat m'ha fet pensar en la compareixença d'Acrefa a la comissió d'agricultura del Parlament, minut sis!



diumenge, 6 de novembre del 2011

Sudoest peninsular

De vacances per Extremadura i l'Alentejo a primers d'una tardor que ha estat plenament estival.

Les tortes extremenyes ja les coneixiem, la DOP de los Ibores no, en una comarca extremenya singular.

Però de tots els formatges que hem anat tastant, el més sorprenents han estat els de l'Alentejo, formatgets petits, molts de pastor i amb llet crua.


Més o menys curats, de vaca, ovella o cabra amb els quals pots composar un bon botí com el de la foto.

De Serpa, Nisa, Evora... D'entre ells em quedo amb l'Azeitão, una mini-torta ben liquada, ben petita i exquisita!