No pots agafar un brie i treure-li la crosta perquè això només ho pot fer un desgraciat! M. Martinez · Dibuix: Toni Llobet

dilluns, 17 de setembre del 2012

Maridatge 1

La impaciencia mana i amb 10 dies de maduració fem un primer tast dels formatges de quallada làctica. El formatge apunta maneres i el maridatge molt bo. Cervesa de clementines, artesana i de Borriana per al primer fruit d'un Vila-realenc en la diàspora.





dijous, 13 de setembre del 2012

Sant Tornemi

La web de la fira de formatges de Lladó està molt bé. Però fixeu-vos en quins formatges hi ha en la primera foto que apareix. M'encanta el Comté i anhel-ho fer 'algo' semblant si trobo llet sense clostridis, però aquests que apareixen no són artesans ni, obviament, catalans. 'Mon dieu'!

pd: Boníssim el detall de la palla per vendre formatges al tall. Se sobreentén que l'hauran passat per l'autoclau...


"En aquesta edició hi participen 60 artesans alimentaris de qualitat dels quals: 

40 són formatgers artesans d’arreu de Catalunya, inclosa Catalunya Nord. 

20 són d’altres productes alimentaris de qualitat. mel, galetes, embotits, anxoves, xocolates, vi, melmelades, patès, salses i olives, torrons, pa integral, caramels, coques, ..."

dissabte, 8 de setembre del 2012

divendres, 7 de setembre del 2012

El paper de la fusta en la maduració dels formatges

Picea que potser haurà de venir de fora? Pi roig del país? Avet? M'haig de decidir, preus, mides, gruixos... D'aquí que m'he trobat amb aquest video interessant i curt (en francés).


dijous, 6 de setembre del 2012

Caligrafia

Com els alumnes de primaria, que comencen amb lliçons de caligrafia, el primer formatge són aquestes boles en oli, amb les sobres de quallada i a l'espera que el geòtricum comenci a despertar a l'obrador...

dimecres, 5 de setembre del 2012

Filtre verd per a la depuració de xerigot

La gent de l'IAEDEN, amb el seu projecte de custòdia agrària, col·laborant amb Mas Marcé en la construcció d'un filtre verd per la depuració d'aigües grises i xerigot. S'haurà de visitar.
Aquest diumenge dia 2 de setembre el grup de voluntaris de Custòdia agrària de l’Empordà ha realitzat una jornada de treball a Mas Mercè de Siurana, on han col·laborat en la construcció d’un filtre verd.

Les jornades s’engloben en el marc de la campanya “Un paisatge que alimenta” que du a terme el GOB Menorca amb col·laboració del IAEDEN. Aquest projecte que te com objectiu la col·laboració i promoció de les finques compromeses amb el paisatge empordanès i que desenvolupen una activitat agrària ambientalment sostenible.

Els treballs realitzats han consistit en la plantació i adequació d’una bassa/filtre verd que recull d’aigües pluvials procedents dels patis d’allotjament d’ovella de l’explotació Mas Mercè. Amb la construcció d’aquests filtre verd es preveu depurar les aigües brutes, per poder-les reutilitzar pel reg a la pròpia finca. Els treballs realitzats han estat projectats i supervisats gràcies a l’empresa Naturalea, especialista amb la construcció de filtres verds.

La jornada de treball va acabar amb la visita a les instal·lacions de la granja Mas Mercè i el tast dels productes de la mateixa finca.

Per mes informació: