No pots agafar un brie i treure-li la crosta perquè això només ho pot fer un desgraciat! M. Martinez · Dibuix: Toni Llobet

diumenge, 26 de setembre del 2010

Ferme des Côtes de Fontbonne (I) - La llet

Aquí va la info en fascicles del meu 'sejour' en aquesta granja bio situada al poble de Nozieres, a l'Ardeche francesa. Es troba aquí, tot i que en les imatges de satel·lit encara no es veu, ja que la varen construir fa només 7 anys.

En aquesta primera entrega la llet. Fins fa un any el formatge el feien amb llet bio de les propies vaques brunes, però amb la marxa d'un soci que ajudava amb el maneig del ramat, han orientat l'activitat a només producció de carn, i la llet la compren a un veí que almenys per el moment no fa llet bio.
Part del ramat propi, amb els nens de la casa, en Malo i en Juan.

Aquest veí, al poble proper d'Empurany, té vaques lleteres holstein i jersiases (en conversió a aquestes últimes)

 Doncs això, amb l'ajuda d'una berlingo, quatre bidons per a líquids alimentaris i una petita bomba, es porten els 450-500 litres de llet cap a l'obrador (que es correspon amb la llet de 3 dies). A la vaqueria la llet es emmagatzema a uns tres graus, temperatura que si bé és de manual, a opinió del nostre formatger és massa baixa, ja que només permet el desenvolupament de bacteris que tampoc no desitgem, com els que poden apareixer a la nevera de casa nostra, per què ens entenguem...


Tot de seguit a la cuba de quallat:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada