No pots agafar un brie i treure-li la crosta perquè això només ho pot fer un desgraciat! M. Martinez · Dibuix: Toni Llobet

dijous, 13 de juny del 2013

Fromage à vélo 2013 - Prepirineu (5é dia)

Santuari de La Quar – Santa Maria de Besora

61 km / 1670 metres de pujada / IBP 124


La intensitat mitjana de trànsit en el conjunt de carreteres i pistes que vaig deixant enrere des del ja llunyà pantà de Camarasa és, segons els meus càlculs, de entre 1 i 0 vehicles/hora. 100% Prepirineu. A vegades és normal que així sigui, quan perdo el track i començo a baixar, amb les alforges fregant els boixos, alguna trialera. Avui m’ha passat tres cops, així que ull amb el fitxer de gps, entre La Quar i la Riera de Merlés, entre Boatella i Cal Senalla i, també, si ho feu de pujada, entre Cal Mercadal i la Tremolosa.

Alpens

En qualsevol cas això ja és ‘tope’ Ripollés i és un plaer recórrer els camins entre prats de pastura, rouredes i pinedes de rajolet. Aquí es podria fer bona llet de vaca... a veure si amb l’auge de les formatgeries artesanes i l’anunciada fi de la ramaderia subvencionada...



A primers de la tarda arribo a la formatgeria Pujol-Orra. Gaudeixo de la conversa amb en Josep, que m'explica el maneig del seu ramat i la seva visió del camp i els formatges. És una explotació ecològica, d’on surt part de la llet per a la meva pasta cuita.

En Josep i dues Simental com les que vol reconvertir el ramat


No crec que sigui autosuggestió si dic que aquí les vaques es veuen més contentes i manyagues que a les explotacions intensives, sembla una obvietat però cal remarcar-ho, hi ha força diferència.

Els formatges de Pujol-Orra, madurant.


Formatge madurat de llet crua de vaca, de 10 mesos, super bo.

Llavors baixada ben maca cap a Sora, on passo sense pena ni glòria per la nova formatgeria de Mas Rovira. No hi són. Si que tinc ocasió de saludar al senyor Rovira “pare”, que no és formatger ni ‘molt de formatges’. En explicar-li perquè faig una ruta seguint formatgeries em transmet la seva preocupació per l’aparició de tantes noves formatgeries (¿?).

Passat Montesquiu, escullo per a dormir uns pradells a sobre el parc del castell, pels camins de muntanya que menen a Santa Maria de Besora. Abans però, sopar d’homenatge amb postres làctics del Lladré i concertino de gamarús, mussol, grills, reinetes, tòtil, esquelles i enganyapastors solista.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada