No pots agafar un brie i treure-li la crosta perquè això només ho pot fer un desgraciat! M. Martinez · Dibuix: Toni Llobet

divendres, 14 de juny del 2013

Fromage à vélo 2013 - Prepirineu (6é dia)

Santa Maria de Besora – Sant Feliu de Pallerols

50 km / 1250 metres de pujada / IBP 98


Les muntanyes d’aquesta banda del Prepirineu estan farcides de vaca bruna, però farcides-farcides. Em comenten que té a veure en part amb les subvencions. Penso doncs que a veure si s’acaben i es posen vaques més per la producció i no tant per la subvenció. I posats a produir, que produeixin llet que amb vaca bruna ben bé es fan formatges de pasta cuita per allà als Alps, i dels mes preuats. Al Ripollés s’hi podria, al Vidranés que travesso aquest matí, també. 

Faig camins careners cap a Ciuret. Acabo enfangat fins als turmells i els pinyons en camins de fageda, un altre cop un camí que suposadament planeja, requereix una bona dosi d’esforç per empènyer bici i alforges. 

A Ciuret trobo en Jaume, qui molt cordialment m’ensenya el ramat de 80 cabres i la formatgeria. Em convida a tastar el Moreu i el Masover, els primers formatges d’aquesta nova formatgeria situada en un entorn idíl·lic del Vidranés.

El Masover (làctica) i el Moreu (enzimàtica).

Darrers ‘repechons’ i la baixada a Collfred et porta, si els frens aguanten, a la Vall d’en Bas. D’aquí, pel carrilet, en un moment hi som al Claperol, de Sant Feliu de Pallerols, on acaba aquesta recomanable ruta i on es fan postres i formatges de llet ecològica.

La baixada de Collfred té, també, unes vistes precioses.

2 comentaris: