No pots agafar un brie i treure-li la crosta perquè això només ho pot fer un desgraciat! M. Martinez · Dibuix: Toni Llobet

dissabte, 8 de juny del 2013

Fromage à vélo 2013 - Prepirineu (1r dia)


De la primera volta ciclo-formatgera van quedar unes quantes formatgeries pendents. Aprofitant una finestra de bon temps d'aquesta primavera plujosa hi faig una escapada. Del pantà de Camarasa fins a la Garrotxa, per visitar mitja dotzena d'obradors artesans en mitja dotzena de dies, petites grans vacances.

Aquest pont separa un cap de setmana de totes unes vacances

Embassament de Camarasa – Tòrrec

36 km / 1180 metres de pujada / IBP 100



Aquest cop, assumint la baixa forma física després d’un hivern intensament formatger, m’he plantejat evitar corriols i dreceres. Un cop decidit això començo per un corriol rocallós i a estones costerut, per creuar de Camarasa a Alós de Balaguer. 

Això sí, les vistes paguen la pena.

A Alòs, on el camí torna a travessar vastos conreus, la primavera també es troba en ple apogeu. Un pica-soques blau grimpa per la pollancreda a la riba del Segre, i tot el camí de pujada cap a Clua és una catifa a banda i banda de sempreviva.

Abans d’arribar a Clua, coca de recapte per dinar a l’ermita de Sant Bartomeu, envoltada de freixes. I a Clua havent dinat.
Arribant a Clua

La formatgeria està tancada. Mala sort, però s’ha d’entendre que és diumenge i hora de dinar.

Continuo cap a Vilanova de Meià, entre rossinyols, oriols i algun que altre cucut reial. Fregant amb els pedals fileres i fileres de roselles a banda i banda del camí. Allà hi ha la Formatgeria de Tòrrec.


A Vilanova trobo a la Montse emmotllant la seva quallada làctica, parsimoniosa. El ramat, de 100 cabres murciano-granadines, és a Tòrrec, però l’obrador està ubicat en l’antic escorxador del poble, reconvertit en formatgeria.

La Montse, emmotllant amb culleró

 


Parlem de les ventures i desventures del formatger artesà de llet crua i ens fem una merescuda cerveseta a la terrassa amb vistes del Casal Municipal.

Feta la visita, i amb un deliciós formatge seu al sarró, cap a Tòrrec, plantant tenda abans d’arribar-hi. La nit sota una noguera vora el riu de Tòrrec, entre els grills i els rossinyols calents.

2 comentaris:

  1. Wooow!!!! Això que no estàs en forma no cola, quin primer dia!! I quina primavera, llàstima que no pengis olors al blog...

    ResponElimina
  2. Pablo!
    celebro aquesta nova edició ciclo-formatgera i si a més hi poses unes notes ornitològiques, per mi ja és lo màxim!!!

    Fins aviat

    ResponElimina