No pots agafar un brie i treure-li la crosta perquè això només ho pot fer un desgraciat! M. Martinez · Dibuix: Toni Llobet

dijous, 9 de juny del 2011

Fromage à vélo! - Cinqué dia - Ensitja - Colldarmat

5é dia - 26/05/2011 - Serra d'Ensitja - Colldarmat
60 km - 1480 metres de pujada - IBP 91


Mai abans havia estat a la Serra del Cadí -tantes vegades vista camí del Pirineu- i mai abans havia estat al sud d'aquesta serra. D'Ensitja enllaço per camins tortuosos cap a Gosol, d'allà a Josa de Cadí i, via Tuixent, m'acosto a Ossera, petit poble on es troba una de les formatgeries amb més anomenada els darrers anys, la Formatgeria Serrat Gros.

"Rebentón & Cheese"
Gósol
Gósol és un d'aquells pobles petits amb un gran nombre de bars per càpita. M'hi aturo a 'repostar' a Cal Peraire, a la plaça, que és regentat per un senyor de bona conversa però que resulta ser el rei dels fenicis, un timaturistes, amb embotits reetiquetats, iogurts caducats i pa car i dolent. Hi pico una mica, però bé, ja us dic, bona conversa...


Travessant el coll de Josa tot baixada cap a Tuixent i després cal agafar la carretereta que ens porta, pujant pujant, a Ossera de la Vansa.

Ossera de la Vansa

Aquesta és l'entrada a la formatgeria Serrat Gros, m'agradaria posar una foto de l'obrador però aquesta ha estat la única formatgeria on no me l'han ensenyat. Em va donar la sensació que 'gestionen l'èxit' i davant les nombroses visites que deuen voler veure la formatgeria han editat un vídeo que et passen allà mateix i 'sansacabó', una llàstima després de tanta pedalada, m'hagués fet il·lusió, com en els altres casos. 
 
El cobert del ramat
En qualsevol cas el formatge de pastor que fan, de coagulació làctica i amb repicat dels ferments és de 'lo gran' que es fa ara mateix per aquí. La formatgeria la va muntar una noia anomenada Eulàlia i la Mercé, qui m'atén, forma part de la segona fornada de formatgers, des de fa sis anys. La llet prové d'una seixantena de cabres alpines (raça que millor s'ha adaptat a la climatologia de la zona)

Les cabres pasturant, per això no apareixen a la foto...
I vista (o no vista) la formageria, carretera i manta que el poble és petit i costerut, sense massa racons on parar la tenda. Amb un cel que amenaça tronada enfilo direcció Noves de Segre, a través de la pista de Colldarnat, acabada d'asfaltar.

Cumulonimbus piernasparaqueosquiero
Vall de la Vansa
Poc abans de Colldarmat em pilla la tempesta, planto tenda en l'era d'una casa buida i demà serà un altre dia.

1 comentari:

  1. ei pablo, m'he fet seguidora fidel del teu blog!
    espero que cada dia ens regali una perleta com el "rebentón & cheese" d'avui.
    pedala per mi tambè!
    valen

    ResponElimina