No pots agafar un brie i treure-li la crosta perquè això només ho pot fer un desgraciat! M. Martinez · Dibuix: Toni Llobet

dimarts, 7 de juny del 2011

Fromage à vélo! - Tercer dia - Campdevànol - Catllaràs

3r dia - 24/05/2011 - Campdevànol - Serra del Catllaràs

43 km - 1500 metres de pujada - IBP 107


De bon matí, travessant pedala que pedala la Serra de Matamala, arribo al Mas El Lladré, una explotació tradicional amb vaques frisones que trobem al nucli de Santa Maria de Matamala del municipi de Les Llosses, encara al Ripollès.

Es tracta d'una explotació que antigament havia estat d'ovelles però que com moltes altres ara ja fa anys que es dedica a les vaques, en aquest cas de llet i de raça frisona.


L'obrador, també petit com al Bac d'Estiula

Una cambra de maduració

Formatge curat de vaca, quallada enzimàtica sense premsar.

Postres làctics molt bons

I després de fer-la petar amb en Joan del Mas el Lladré, cap a Borredà, on hi ha la formatgeria Bauma i el seu conegut Carrat, mmm

Abans de visitar la formatgeria però, hi haurà que dinar, així que m'aturo a fer un menú al restaurant el Gat Blau, on descobreixo un parent del trinxat de la Cerdanya, la patata emmascarada, que bo!

Patates emmascarades

A la formatgeria Bauma abans tenien el propi ramat però ara compren la llet (i la pasteuritzen en la seva pràctica totalitat). Llet de cabra de l'Empordà i llet d'ovella de l'Alt Urgell.

Dintre les formatgeries que he visitat,
Bauma és de les grosses en quant a dimensions de l'obrador.
Cuba de pasteuritzat i quallat i taula de treball o batea.
Carrat escorrent-se

Carrats ja madurats, llestos per a menjar-se'ls!
Premsat de formatges tipus garrotxa, pel seu propi pes
Maduració del formatge Garrotxa

Aquest és el que em vaig endur, un formatge làctic d'ovella boníssim

I de Borredà, enfilo camí del Catllaràs, serra que separa Borredà de la Nou de Berguedà on es troba la següent formatgeria. El camí és boscós i abrupte.

Camí de Vilada a Sant Romà de la Clusa

Faig nit a un paller del Clot, al peu de les Roques de Picamill i seu del primer concurs de formatges 'Fromage à vélo'
Primer concurs nacional de formatges 'Fromage à vélo'
Sota la navalla del Fromagora, formatge d'ovella de Bauma, medalla d'or i guanyador del primer concurs de formatges del Catllaràs!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada