No pots agafar un brie i treure-li la crosta perquè això només ho pot fer un desgraciat! M. Martinez · Dibuix: Toni Llobet

diumenge, 12 de juny del 2011

Fromage à vélo! - Desé dia - Mare de Deu de Boscalt - Viliella

10é dia - 31/06/2011 - Mare de Deu de Boscalt - Viliella
38 km - 1340 metres de pujada - IBP 87


Del Cadí a la Vall de la Llosa tot passant per una de les formatgeries ja clàssiques del Pirineu, Formatges Baridà  de Bar, on en Xesco Buscallà fa formatge tranquil.


Les vistes des del meu recer eren tan imponents que no em va fer mandra aixecar-me a les sis per veure com es feia de dia.
 

Es fa de dia sota els cingles, una curta baixada fins a Arseguel on encara no s'han tret les lleganyes i altre cop cap a amunt per guanyar el Coll de Jou que mena a Bar.

A Arseguel no us presenteu abans de les 10 del matí que no trobareu
qui us faci un cafetó o us vengui un xusco de pa.


El poble de Bar m'ha sorprès per la seva rusticitat i autenticitat.

Com a totes les formatgeries de pastor, on tenen ramat propi, és fàcil
trobar-los qualsevol dia de l'any.

En Xesco, el formatger i pastor, a l'obrador. Elabora una quallada làctica
que, em va sorprendre, premsa tal qual fos una quallada enzimàtica.

Ala formatgeria Baridà es fa formatge de la primavera a la tardor, amb cabres
de raça alpina que són munyides a ma, pot ser siga un cas únic.

I un cop feta la visita -i comprat una mica de formatge- faig via cap a Viliella, un dels pobles més alts del Pirineu. El desnivell que cal afrontar m'obliga a prendre forces amb una sobredosi de panadons del forn de Martinet.


I a Viliella faig parada i fonda a Cal Tià, restaurant molt recomanable que porten la Marta i l'Avi.

1 comentari:

  1. Ave Pablo!
    Els teus seguidors et saluden! (i admiren)
    Estàs fet un crack!

    ResponElimina