No pots agafar un brie i treure-li la crosta perquè això només ho pot fer un desgraciat! M. Martinez · Dibuix: Toni Llobet

dimecres, 8 de juny del 2011

Fromage à vélo! - Quart dia - Catllaràs - Ensitja

4rt dia - 25/05/2011 - Serra del Catllaràs - Serra d'Ensitja
33 km - 1520 metres de pujada - IBP 113


La quarta jornada comença amb una visita ràpida a Sant Romà de la Clusa, des d'on, travessant la serra i amb unes vistes imponents al Pedraforca, faig cap a Casa Cuirols, formatgeria de pastor del municipi de la Nou de Berguedà.

De Sant Romà de la Clusa a Casa Cuirols
les vistes al Pedraforca són espectaculars



A la Casa Cuirols s'havia fet formatge ja fa anys però ara el fill ha reprès l'ofici tot seguint més l'estel·la dels nous elaboradors que no pas les receptes tradicionals.

El formatger no hi era però sa mare m'ha mostrat molt amablement l'obrador. Tanmateix i per qui vulgui més informació sobre aquesta formatgeria, aquesta noia americana li dedica un post en el seu blog.
Formatge enzimàtic premsat darrere i en primer terme quallades
làctiques amb Penicilium, amb i sense carbó
Compten amb un ramat de 100 cabres, de races diverses
A l'obrador, els formatges van fent la seva via
I després de Casa Cuirols cap avallllllllll, la Nou de Berguedà, pantà de la Baells i cap amunnnntttt, cap a Fígols, Peguera i la Serra d'Ensitja. La pujada per carretera i al migdia ha estat matadora però l'entorn de Peguera i el racó on acampo paguen la pena.

Peguera
Per cert, que qui vulgui veure Peguera en aquest estat ho faci aviat, que en Butti Bin Maktoum Bin Juma al-Maktoum hi té previst fer un hotel...

Serra d'Ensitja
Home sweet home!

2 comentaris:

  1. Pablitox!

    Sensacional la crònica de la ruta: neta, endreçada, fotos boniques i informatives, textos breus (gran virtud!), mapes polits made in Pablo... chapó!
    Si hi hagués uns premis planetaris slow food - slow travel (als quals no et presentaries perquè això de competir no és lo tuyo), els guanyaves de carrer.
    Congratulations i una mica d'enveja!

    PS: Aquesta ruta que has fet, amb burro, creus que es pot fer en menys de tres mesos? És per pulveritzar les teves marques...

    ResponElimina
  2. Amb burro es pot fer en mes i mig, i millorada, canviant carreteres per carrerades, segur. Lo de competir en slowfood-slowtravel seria una mica contrasentit no? però recorda que ostento ara mateix el títol del concurs de paelles de ca meva. ;)

    ResponElimina